Прва работилница за емболизација на миоми на матка

BY IN Состаноци NO COMMENTS YET

На 20 јуни 2019 година на Одделот за интервентна радиологија во ЈЗУ ГОБ „8-ми Септември“ – Скопје се одржа прва работилница (workshop) за емболизација на миоми на матка – uterine fibroid embolization. Работилницата се состоеше од 3 случаи во живо (live case) кои беа направени во ангио салата под водство на Асс. д-р Александар Ѓорески и тимот за интервентна радиологија од

Повеќе …

Промоција на Проектот IMIHO

BY IN Состаноци NO COMMENTS YET

„На 13 ноември 2018 година во просториите на болницата беше промовиран Проектот IMIHO (Interconnection of Military Hospitals), кој е воспоставен во рамките на SEDM (Southeastern Europe Defense Ministerial) процесот. Проектот овозможува размена на медицински информации помеѓу воените болници или медицински установи кои нудат медицинска заштита за воен персонал…                           

Повеќе …

Современ ангиограф

BY IN Состаноци NO COMMENTS YET

Од септември 2015 година во болницата е ставен во функција современ ангиограф. До сега се реализирани 600 коронарографии, 150 стентирања на коронарни артерии, 270 васкуларни радиолошки процедури од кои стентирања на периферни крвни садови и каротиди, емболизации на тумори на хепар и други васкуларни интервенции. Болницата има доволен капацитет за да одговори на барањата на

Повеќе …